We Are the Champignons, My Friend

Imam malu tajnu. Nije toliko prljava koliko mi je neugodna. Trebalo mi je puno vremena da se odlučim napisati ovaj post.
Moja prljava tajna o kojoj nerado govorim na glas je da imam gljivičnu infekciju na tri nokta. Da, ja, wannabe-nail blogerica imam gljivice na noktima. Da, svjesna sam kako to zvuči. I da, zato to radije prešutim.
Unaprijed najavljujem, nema gadljivih slika inficiranih noktiju. Ne bih voljela vidjeti takve slike, pa ih neću ni servirati vama. A ni ne izgledaju (više) tako gadno.
Ta gljivična infekcija je razlog iz kojeg kao dešnjakinja slikam desnu ruku lijevom - jer su inficirani nokti na lijevoj. Isto tako je i razlog iz kojeg mi kutikule izgledaju tako gadno - ne smijem ih odstranjivati ni tretirati, dermić zabranio. I razlog iz kojeg mi ruke budu tako suhe - jer gljiva jako voli kremu za ruke. Voli kao: fešta i slavi kada ju dobije.


No, krenimo od početka. Prvo pitanje glasi: kako sam zaradila infekciju? Glupo, jako glupo.
Priča počinje negdje u trenutku kada sam imala bebu staru oko osam mjeseci, i puknute zanoktice po rukama od jako čestog pranja ruku. Izgleda da se prilikom presvlačenja pelene jedna od puknutih zanoktica inficirala. Cijeli prst je otekao, dobila sam terapiju antibioticima. Sve pet, infekcija se povukla, prst se prestao gnojiti... ali! Ali! U međuvremenu se tamo nastanila gljivica. Da zlo bude veće, nije se nastanila na nokat nego u sam korijen nokta. Tu kreće moj križni put koji traje već tri i po godine.
Liječnica je prvo krenula sa standardnom terapijom: krema protiv gljivica i neka tekućina kojom sam trebala premazivati prst. Mjesec dana kasnije, zaražena još dva nokta, promjene nema. Tu smo onda udarili teškom artiljerijom: Lamisil tablete, pulsna terapija.
Pulsna terapija znači da tjedan dana pijem veliku dozu antimikotika, a onda 3 tjedna pravim pauzu. Odradila sam, ne sjećam se više sigurno, ali mislim 3 pulsa Lamisila, i onda još bar 3 pulsa Itrac 3 tableta (isto antimikotik, malo drugačijeg sastava).
Mislite da je to riješilo problem? Nda... to je samo započelo rješavanje problema, jer nakon što je terapija prekinuta, gljiva je opet počela tulumariti. A terapiju se moralo u tom trenutku prekinuti jer jako teško pada na jetru, i uzrokovala bi dodatne zdravstvene probleme.

Ako mi sada želite preporučiti neki dobar prirodni, ovakav ili onakav lijek - ne morate. Probala. Sam. Sve. I ljekovite meleme koje su aromaterapeuti miješali posebno za mene, i čisto ulje čajevca, i tekućine, i kapi, i kreme, jedino kod vračare nisam išla. Ne, ni prilagođavanje prehrane ne pomaže jer su nokti periferija tijela, pa ugljikohidrati iz prehrane ne čine veliku razliku ovako ili onako, za razliku od gljivičnih infekcija drugih dijelova tijela.

Tu uskače moj spasitelj: Arivil protugljivični lak za nokte!


Koristi se tako da se svakih 4-5 dana odstrani postojeći lak, pripadajućim kartonskim rašpicama se izrašpa površina nokta, nokat se očisti alkoholnim krpicama (kada se one potroše, može poslužiti i čisti alkohol na papirnom ubrusu), lak se nanese. Kada se osuši, nokti se normalno lakiraju.
A evo kako sve to izgleda:





Ovo žuto je držač za špatulicu, kojeg možete koristiti, ili ne morate.
Lak je dostupan u svim boljim ljekarnama, bez recepta, i košta 135 kn.

A sada par zrnaca mudrosti za sve pehiste koje je posjetio prijatelj šampinjon:
1. posebne škarice i rašpice za inficirane nokte! Ozbiljno! Korištenjem istog pribora za manikuru proširit ćete infekciju na druge nokte. Rašpice najbolje da budu jednokratne, ili ih dezinficirajte alkoholom nakon svake upotrebe. Škarice treba dezinficirati također. Ako je inficirano više noktiju, treba raditi dezinfekciju nakon rezanja svakog nokta, jer inače riskirate ponovno prenijeti gljivicu s jače inficiranog nokta na onaj na kojem je terapija već počela djelovati.
2. zaboravite na kreme za ruke, ulja za nokte, odstranjivače kutikula i tome slično. Kremaste i uljaste stvari hrane gljivu. Do sad sam iskušala samo dvije stvari od kojih nije podivljala: Himalaya Multipurpose kremu za ruke, i čisto jojobino ulje s dodatkom par kapi ulja čajevca.

Inače, terapija Arivilom (prije njega Locerylom, kojeg sam nabavljala iz Mađarske) mi traje već dvije i po godine. Rezultate daje sporo, ali to je nešto s čime se morate pomiriti ako ste pehist na kojem rastu bukovače i lisičarke.

Eto, toliko od mene. Nadam se da nakon ovog priznanja nećete s gađenjem prestati čitati moje nail-postove.
Imate li vi iskustva s gljivičnim infekcijama? Kako ih rješavate?

XO

d.






Primjedbe

  1. moja majka je također "zaradila" gljivu na palcu kada je sestra imala mjesec dana...znam da se dugo patila s njim, ne sjećam se kako je to završilo. imala ih je i u krajnicima.ona "gnojna angina" je zapravo bila kandida.gljive je vole očito :P
    nego, kako djeluje jojoba? ima li pomaka?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. da, i mene gljivice vole, svih vrsta. candida mi slijedi nakon svake ture antibiotika. a dok je malac bio skroz mali, a gljiva divljala, najveća briga mi je bila kako ju ne prenijeti njemu. u jednom trenutku sam ga čak kupala i presvlačila u kirurškim rukavicama :facepalm:

      jojoba za sada super, desetak dana ju koristim umjesto kreme za ruke i niti jedno od žarišta još nije buknulo. ne moram ni napominjati da sam sretna kao malo prase što konačno imam nešto hidratizirajuće i hranjivo čime smijem mazati ruke!!!

      Izbriši
  2. a nokti? ima li pomaka na noktima od jojobe?
    meni se već drugi treći dan vidjela razlika, doduše mala ipak pomak na bolje. danas sam kupila i ulje sjemenki grožđa pa sam ga dodala jojobi

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ma, moji nokti su i bez toga od eveline 8u1 takvi da se na drvo mogu penjati :D (osim gljivastih, oni su slabiji jer ih svaki puta rašpam površinski pa ih to istanji prilično), pa ne vidim neku posebnu razliku. kutikula izgleda puno bolje. ali uvalila sam desetak mililitara jojobe i kraljici majci, kojoj evo već 10 dana nije puknuo nijedan nokat - a pucali su joj do sada opako, onako duboko "u meso". tako da, jojoba (y) :D

      Izbriši
  3. od 8u1 nakon duzeg koristenja nokti mogu postati krti i/ili kruti. Prva bocica mi je bila savrsena, a od druge nokti su mi poceli pucati

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. čula sam to već, ali ja ga koristim evo preko 5 godina već bez prekida kao bazni lak, i apsolutno nikakvih loših nuspojava nemam, nokti cijelo vrijeme super kao i nakon prve bočice!

      Izbriši

Objavi komentar

Popularni postovi